3D-modellering geeft elk project op Schiphol een vliegende start
2 maart 2023
Wanneer alle informatie vanaf de start van een project aanwezig is, worden risico’s beperkt en kosten bespaard. Als deze informatie vervolgens up-to-date gehouden wordt, blijven verassingen uit. Het resultaat? Een vliegende start voor ieder project en zo een stap dichterbij gestructureerde data. Een product van de open samenwerking tussen Allinq en BAM voor Schiphol.
In maart 2020 zette Schiphol de PointCloud Innovation Challenge uit, waarbij slimme oplossingen zijn ontwikkeld rondom Schiphols uitgebreide assetportefuille. Allinq liet daarbij een positieve indruk achter en heeft sindsdien een vruchtbare samenwerking met BAM voor Schiphol. We spreken Luuk Moonen, manager procesbeheersing bij BAM bouw en techniek Schiphol services, Nijs Korevaar, innovatiemanager bij Schiphol en Leander Goor, manager bij Allinq Insite, over deze ontwikkeling. Luuk: “Mijn belangrijkste doel is een digitale versie van Schiphol te realiseren, zodat je altijd terug kan vallen op kwalitatief goede informatie en daarmee je processen kan verbeteren. Daarom is de PointCloud Innovation Challenge uitgezet, en van daaruit gekeken met welke partijen we kunnen samenwerken om dat doel te bereiken.”
Afwijkingen zichtbaar door 3D-modellering
Niet lang na het uitzetten van de challenge breekt er een wereldwijde pandemie uit, met grote gevolgen voor de luchthaven. Geen reizigers, geen inkomen, dus budgetten om grootschalig te innoveren vallen weg. De uitgelezen kans voor Allinq om te laten zien wat efficiënt werken is. Nijs: “We moesten nadenken hoe we onze bestaande assets slimmer konden inzetten.” Leander stelt voor om als pilot met beelden van bestaande security camera’s te werken, om zo veranderingen in de terminal in kaart te brengen. Als start van de pilot wordt het beschikbare BIM-model van de F-pier gedeeld met Allinq. De cameraposities worden op de juiste plek in het model gezet, en beeldmateriaal uit de camera’s wordt gebruikt om het model kloppend te maken. Vervolgens maken de camera’s elke nacht snapshots, welke worden ingeladen in het 3D-model. Deze vergelijkt de situatie met het 3D-model, waardoor afwijkingen zichtbaar worden en ook direct in het model kunnen worden verwerkt. “Een krachtig iets van Allinq”, zegt Nijs. “Andere partijen die meededen met de challenge, waren gefocust op het starten van een menselijke actie na het detecteren van veranderingen ten opzichte van het vorige PointCloud-beeld. Allinq kon door haar ervaring in uitgebreide 3D-modellering een verandering direct omzetten naar een gewijzigd model. Deze innovatie maakt het mogelijk om een continue check uit te voeren of het 3D-model van Schiphol nog klopt met wat de camera’s zien.”
Ook het inrichten van beheer en onderhoud heeft profijt bij een goed 3D-model. Luuk: “Wanneer bijvoorbeeld een lamp kapot is, kan een monteur in het 3D-model zien welk type lamp het is, waar de meterkast staat en welke groep hij uit moet zetten om de lamp te kunnen vervangen. Dat scheelt heel veel tijd, en dus geld. Op deze manier gaan we stap voor stap naar gestructureerde data waar je informatie uit kan halen.” De 3D-modellen van parkeergarage P-Excellence en bagagekleder BB2E vormen hiervoor een basis.
Assets tot in detail inzichtelijk
De camera-innovatie heeft laten zien dat de inwinning van de nulsituatie van een project eerder uit te voeren is, tegen acceptabele kosten en risico’s. Om deze pilot op te schalen naar heel Schiphol heeft de luchthaven wel eerst een goed 3D-model nodig, concludeert Leander. Hierin ziet Luuk mogelijkheden waarmee ze één van de grootste problemen van Schiphol kunnen oplossen. “Er is veel geld nodig om elk project qua informatie goed op de rit te krijgen.” Door de expertise van Allinq op het gebied van Brownfield Scan to BIM, kan BAM vanaf de start van een project alles tot op de millimeter in kaart brengen en informatie hergebruiken. En daarmee kosten besparen. Luuk: “Wij hebben de domeinkennis, en jullie zijn echt heel goed in bestaande situaties in kaart brengen met Scan to BIM-technologieën.” Leander vult aan: “Dát is wat Allinq Insite efficiënt doet. Voor domeinkennis hebben we de hulp nodig van BAM, om ervoor te zorgen dat de geometrieën welke wij genereren, voorzien worden van de juiste informatie.” Nijs: “Door de combinatie van continue checks en sterk dalende kosten per vierkante meter, kunnen we nu grootschalig nulmetingen inwinnen om zo alle projecten een vliegende start te geven.”
Digitalisering van de luchthaven
In plaats van projectgewijs, worden nu grote delen van de terminal als geheel gedigitaliseerd. Zo worden alle vijf verdiepingen van garage P1 digitaal ingewonnen. Hiermee loopt Allinq voor op wat Schiphol wil, namelijk een digitaal airport in 2040. Nijs: “Door de innovatie die we ooit met de PointCloud Challenge zijn gestart, is dit nu iets dat mogelijk is.” Schiphol te laten bewegen zo’n initiatief te starten is volgens Luuk “één van de coolste dingen” die hij heeft gedaan. “Wat je ziet is dat we samen de richting van digitalisering op de luchthaven ontwikkelen, in plaats van dat Schiphol dat voorschrijft en wij het moeten uitvoeren.” Het is voor hem dan ook duidelijk waardoor dit komt: “Open samenwerking, afspraken nakomen en een stukje enthousiasme.” “En elkaar gunnen!” vult Leander nog aan. “Ja! En begrijpen van elkaar dat dit een leerproces is. Soms moet je ook gewoon iets laten starten en accepteren dat het geen 8 of 9 is, maar zorgen dat het resultaat steeds beter wordt.” Nijs: “Het moet gezellig en leuk zijn met aandacht voor elkaar, maar er moet ook een reeks aan projecten zijn waarin je samen een innovatie kan testen en verder ontwikkelen. Daarin is de combinatie BAM en Allinq met Schiphol als klant, een goede fit. Wij zien een gelijk ontwikkelpotentieel van nieuwe toepassingen. Niet alles gaat vanzelf, je komt allerlei problemen tegen als je iets nieuws gaat doen. Maar als je het niet doet dan mis je de boot!”
De juiste mensen op de juiste plek
In de toekomst willen de mannen nóg innovatiever kijken wat er mogelijk is met deze BIM informatie, samen met meer ketenpartners. Luuk: “De core business van een aannemer is de juiste mensen op de juiste plek krijgen, op de juiste tijd. Als je nadenkt over innovatie is dat niets meer dan dat. En je ziet dat het werkt, dus je blijft doorgroeien met elkaar.” Nijs: “Het is mooi dat we van een PointCloud Innovation Challenge met een informeel enthousiasme, naar een project zijn gegaan waarbij we grootschalig inwinningen doen en ervoor zorgen dat elk project op Schiphol een vliegende start gaat krijgen!”