Schiphol fase twee: nadoen
5 juni 2020
Met trots kondigden we eind vorig jaar aan dat Allinq verantwoordelijk wordt voor de volledige passieve infrastructuur van Schiphol. De overdracht van de verantwoordelijkheden van Schiphol Telematics naar Allinq gebeurt in drie zeer doordachte fases: meedoen (1), nadoen (2) en zelf doen (3). Nadat beide teams ruim een half jaar zeer intensief hebben samengewerkt, is nu de fase van “nadoen” aangebroken. Deze mijlpaal wordt onderstreept met de verhuizing van het centrale magazijn.
Een interview door Schiphol Telematics
Op 4 juni verscheen er een Interview met onze streamlead Henk Pap in de interne nieuwsbrief Transfer Update van Schiphol. Voor een verdere verdieping op bovenstaande is het interview van Schiphol Telematics hieronder volledig te lezen.
Verhuizing centrale magazijn
Na het Pinksterweekend was het grote moment daar: de verhuizing van de inventaris van de Schiphol Telematics locatie naar ons eigen magazijn. Een belangrijke stap die ons letterlijk de handvatten geeft om alle opgedane inzichten van de afgelopen maanden onder toeziend oog van Schiphol Telematics in de praktijk te brengen. Over een maand worden we vervolgens formeel verantwoordelijk voor het magazijn en per 1 augustus voor de gehele dienstverlening. Zo werken we samen met Schiphol Telematics toe naar een verdere professionalisering van de infrastructuur.
Artikel 4 juni 2020 in Transfer Update van Schiphol |
Verhuizing van het Magazijn
In de Transfer Update van deze week een interview met Henk Pap. Henk is de streamlead vanuit Allinq die verantwoordelijk is voor de verhuizing van het Magazijn. Hij doet verslag van de activiteiten van de afgelopen paar dagen.
Wanneer zijn de voorbereidingen begonnen?
“Begin december ben ik bij Allinq gekomen en vanaf die tijd ben ik hier al mee bezig. Eerst moesten we op zoek naar een pand dat aan alle eisen voldeed. Met de locatie aan de Cateringweg hebben we wel geluk gehad. Het is een relatief nieuw gebouw met een goede uitstraling. Er is voldoende vergaderlocatie waar we mensen in een representatieve omgeving kunnen ontvangen. Eigenlijk was er ruimte voor meer werkplekken dan we direct nodig hadden, maar nu met de Corona maatregelen is dat juist wel prettig. We kunnen het nu zo inregelen dat we overal voldoende afstand kunnen bewaren.”
Je noemt Corona: heeft dat nog voor extra uitdagingen gezorgd?
“Natuurlijk hebben we in de voorbereidingen best wat aanpassingen moeten doen om aan alle RIVM randvoorwaarden te voldoen. Bij de inrichting zie je het ook terug: een poster bij binnenkomst waar alle aandachtspunten beschreven staan en stickers op de wand en op de vloeren. Het hielp dat Allinq een grote organisatie is die dit ook voor haar andere locaties heeft moeten oplossen. Dus er was veel om op terug te vallen en mensen die konden helpen bij de implementatie hiervan.”
Wat was de grootste uitdaging de afgelopen tijd?
“Voor mij was het de eerste keer dat ik van begin tot eind verantwoordelijk was voor zo’n verhuizing. Dus dat levert af en toe best wat hoofdbrekens op. Ik heb ook wel eens ’s avonds op de bank gezeten en mijn vrouw verteld ‘wat me vandaag toch overkomen is…’. Maar er springt niet echt een ding uit. Het zijn vooral heel veel kleine dingen die je moet oplossen. Netwerkverbinding aanleggen, aansluiten op alle systemen [ICD, IFS], printers regelen, meubilair, indeling van de stellingen, en zo gaat het maar door. Als dan woensdagmorgen blijkt dat de handscanners en de labelprinters gewoon werken, dan kan ik daar echt blij mee zijn. Juist omdat ik weet wat er allemaal bij komt kijken!”
“Natuurlijk doe je een project als dit nooit alleen. Het is een succes omdat er heel veel mensen hard aan gewerkt hebben. Opvallend is dat echt iedereen, bij ST en bij de andere partners altijd constructief heeft meegewerkt. Niet zeuren als er iets mis ging, maar proactief voor elkaar de gaten dichtlopen. Zonder uitzondering heb ik een grote bereidwilligheid meegemaakt om te helpen en een gezamenlijk drive om er een succes van te maken. Dat is mede bijzonder omdat voor sommige mensen deze verhuizing het einde van hun inzet bij ST markeert. Dan is het des te mooier om te zien dat mensen enthousiast meewerken om alles professioneel over te dragen.”
Wat is je aanpak geweest om hier een succes van te maken?
“Van huis uit heb ik een behoorlijke dosis pragmatisme meegekregen. Als zich een probleem voordoet dan is mijn natuurlijk neiging om op mensen af te stappen. Elk probleem gewoon beetpakken en oplossen. Dat werd ook positief ontvangen. Het is de toon die de muziek maakt heb ik ook in dit project ondervonden. Mensen positief tegemoet treden levert ook een positieve response op. Dat is ook nodig want je kan dit alleen maar samen doen.”
Wat is de belangrijkste verandering die we nu doorvoeren?
“Wat anders is in de nieuwe opzet is dat er straks vijf partijen zijn waarvoor Allinq de voorraad beheert. Op dit moment zijn alle spullen nog van ST, maar in de toekomst bestelt elke partij zijn eigen onderdelen. Dat heeft op allerlei manieren impact en vergt diverse proces aanpassingen. We hebben ervoor gekozen om eerst het huidige proces volledig in kaart te brengen en de nieuwe processen daar dan op te plotten. Deze week is alleen de fysieke verhuizing. Voor Allinq begint nu de periode ‘Nadoen’ onder regie van ST. Eind juni worden we formeel verantwoordelijk voor het Magazijn. De totale verantwoordelijkheid voor de volledige dienstverlening gaat over per 1 augustus. Dus er volgen nog een aantal wijzigingen in de komende periode.”
Het is woensdag nu we elkaar spreken, gaat het goed komen deze week?
“Zonder twijfel! Dinsdagmorgen hadden we al vroeg de verhuizer voor de deur staan en de afgelopen twee dagen zijn er al heel wat ladingen heen en weer gegaan. We lopen zelfs iets voor. Aan de ontvangende kant is het hard werken om alles wat binnen gebracht wordt snel genoeg in de stellingen te krijgen. Als we vandaag nog een keer een lading over kunnen zetten dan is 90% verhuisd. Doel is om donderdagmiddag alleen nog meubilair en computers achter te laten en wat hele specifieke zaken. Dus het gaat zeker lukken om dat mooi op tijd af te ronden. Dit resultaat is een investering in de toekomst waar we zo tien jaar mee vooruit kunnen. Daar hebben veel mensen een paar maanden hard voor gewerkt maar nu staat er iets waar we trots op kunnen zijn. Ik voel me dankbaar dat ik er aan heb mogen bijdragen.”