De Allinq Hoogbouw Squad
8 december 2020
Sinds enige tijd is Allinq een specialisatie rijker: hoogbouw. Onder leiding van Theo Spoelstra, brengt deze afdeling alle processen, kennis, technieken en innovaties die te maken hebben met het aanleggen van glasvezel in hoogbouwwoningen samen. Van twee tot dertien verdiepingen… Allinq vindt haar weg naar boven!
Team buitenom en team binnendoor
Theo: “Binnen de Allinq hoogbouwtak hebben we feitelijk twee gespecialiseerde teams. Team buitenom vindt het geen enkel probleem om vanaf een hangbrug aan de gevel van een flat glasvezel naar boven te halen. Zij werken met hoogwerkers en kunnen zelfs abseilen. Team binnendoor is juist heel goed in het naar binnen halen en aansluiten van die voorbereide glasvezel én het contact met de klant.”
Verschillende technieken
Door de hoogte, de aanlegmethode en de doelgroep is hoogbouw letterlijk een vak apart binnen Allinq. Theo: “Bij hoogbouw hebben we véél verschillende technieken die we toe kunnen passen. We beginnen elk project daarom met het bepalen van de meest veilige, kwalitatieve en voor de klant winstgevende aanpak. In die volgorde, want veiligheid staat voorop”, benadrukt hij. Hij vervolgt: “In de ideale situatie werken we verticaal; van beneden naar boven. Maar bij bestaande bouw ontkomen we soms niet aan een horizontale bekabeling over de galerij. Dat is een stuk lastiger, omdat dan iedere bewoner thuis moet zijn en je de schotten tussen de balkons moet weghalen.” Horizontaal, verticaal, binnen en buiten; het team kan letterlijk alle kanten op!
Omdat we écht open staan voor vernieuwingen en de vrijheid hebben om te pionieren, krijgen innovaties de ruimte."
Theo Spoelstra
Een broedplaats voor innovaties
Het hoogbouwteam blijkt een broedplaats voor innovaties. In samenwerking met Allinq Labs werd bijvoorbeeld de hoogbouwplug ontwikkeld. De plug maakt het mogelijk om een aansluiting in twee onafhankelijke arbeidsgangen te maken, waardoor er slechts één keer een hoogwerker nodig is. In de eerste arbeidsgang worden alle vezels in beschermende kokers in alle buitengevels voorbereid. Tijdens de na-aansluiting kan de koker op ieder gewenst moment in de gevel gelokaliseerd, naar binnen getrokken en aangesloten worden. Een vergelijkbare innovatie is de haakse plug, waarmee datzelfde proces horizontaal gebeurt; dus via de zijkant van de gevel en tussenmuren tussen twee woningen. De eveneens nieuwe Riser Outlettechniek gebruikt een dun kabeltje met 12 vezels. Onderweg worden er inkepingen in het kabeltje gemaakt waar de juiste kleur vezel uit wordt getrokken en de kabel weer wordt afgedekt. Ook interessant is Flashnet, waarbij de vaak aanwezige oude koperbuizen van KPN worden hergebruikt. De buizen bevatten zeven kleine buisjes waarop zes woningen zijn aangesloten. Het zevende reservebuisje gebruikt het hoogbouwteam nu om glasvezel door naar binnen te halen. Theo: “Omdat we écht open staan voor vernieuwingen en de vrijheid hebben om te pionieren, krijgen innovaties de ruimte. Met dit soort uitvindingen, maken we projecten rendabel; voor ons én voor de klant; dat is belangrijk.