“Duurzaam zit in ons DNA”
16 november 2022
Allinq maakt haar werkprocessen steeds duurzamer. Maar hoe goed doet Allinq het eigenlijk? Op die vraag heeft EcoVadis het antwoord. Zij beoordeelt de duurzaamheid van organisaties op onder meer milieu, arbeids- en mensenrechten, ethiek en inkoop. “We scoren zilver”, vertelt QHSSE coördinator Hans van Eck met trots. “Wereldwijd staan we nu in de duurzaamheidstop 25% van de telecombranche.”
Het is belangrijk de aarde netjes achter te laten"
Hans van Eck
“Duurzaamheid zit in ons DNA”, begint Hans. “We voldoen aan milieu wet- en regelgeving en kijken continu waar we duurzamer kunnen ondernemen. Ons motto is ‘iedereen met elkaar verbinden’. Dat lukt alleen in een leefbare wereld, door goed om te gaan met de materialen en energie die we gebruiken. Het is belangrijk de aarde netjes achter te laten.”
Repareren of upgraden
Allinq werkt zo energie- en klimaatneutraal mogelijk. Bij defecte apparatuur kijken monteurs eerst of het toepassen van nieuwe materialen wel nodig is. Vaak kunnen ze onderdelen aanpassen, repareren of upgraden, zodat de apparatuur weer jarenlang mee kan. Of ze kijken naar duurzame alternatieven, zoals recycled plastic voor glasvezelbuizen. Het is een kwestie van onderzoeken, uitproberen en testen. Vervangen is de laatst denkbare optie, mede ook door de huidige schaarste van chips en andere grondstoffen en de lange levertijden. “Duurzaam is zeker niet duur”, geeft de QHSSE coördinator aan. “We bieden klanten juist oplossingen waarmee we grondstoffen en dus kosten besparen.”
Elektrisch rijden
Het wagenpark van Allinq is groot en bestaat uit meer dan 400 personen- en bestelwagens. Hans: “We willen de CO2-uitstoot reduceren, maar wel dezelfde service bieden. En bijvoorbeeld snel ter plaatse zijn bij een technische storing.” Bij projecten in het noorden én in Amsterdam rijdt nu een elektrische scooter, waarmee monteurs sneller op een locatie zijn. Het leasen van elektrische personenauto’s is ook mogelijk. Voor bestelwagens wordt dat onderzocht. Ontwikkelingen van duurzame alternatieven, zoals waterstof en Bio-CNG, volgt Allinq op de voet.
Winst voor het milieu
Een ander punt waarmee Allinq hoog scoort op de duurzaamheidsladder is het op elkaar afstemmen of combineren van ritten. “We besparen daardoor veel tijd, kilometers en brandstof, wat winst is voor het milieu. Het bevoorraden van de bedrijfsbusjes gebeurt vaak in de avond of nacht bij de monteurs voor de deur. Ze rijden dan direct naar hun eerste afspraak en hoeven niet eerst langs het magazijn. We zorgen ervoor dat het aanleverproces zo efficiënt mogelijk verloopt.”
Zilveren medaille
EcoVadis beoordeelt hoe maatschappelijk verantwoord bedrijven ondernemen. Niet alleen of je afval scheidt, maar ook hoe je omgaat met arbeidsvoorwaarden, gelijkheid, privacy, milieu en diversiteit. “We zijn blij met onze zilveren medaille voor de internationale telecombranche”, vertelt Hans. “Zilver is mooi, maar goud is beter. We weten waar we staan, nu gaan we onze duurzame inzet meetbaar en communiceerbaar maken. Zo willen we bijvoorbeeld inzichtelijk maken hoeveel materiaal we jaarlijks besparen en wat dat oplevert voor het milieu. Hierdoor groeit het bewustzijn onder medewerkers, klanten en leveranciers. Wat we alsnog aan CO2 uitstoten, kopen we af. Denk aan het aanplanten van bomen of extra investeren in duurzame energieprojecten.”