Onderzoek duurzamere en snellere aanleg FttH door KPN, Volker Wessels Telecom, Van Gelder, Prysmian en Allinq

16 september 2020

Met grote en kleine maatregelen, zet Allinq alles op alles om het milieu te sparen. Toen de kans zich voordeed om bij het aanleggen van glasvezel 50% minder plastic, 70% minder houten haspels, aanzienlijk minder vrachttransport en maar liefst 90% gerecycled plastic te gaan gebruiken, opende het bedrijf haar proeftuin op het Bouw & Infrapark om samen met opdrachtgever KPN en partners Volker Wessels Telecom, Van Gelder en Prysmian op onderzoek uit te gaan. En niet zonder succes!

Samen pionieren in de zandbak van Allinq Labs

Samen proeven aan de innovatie van Prysmian

Prysmian; fabrikant van telecomkabels, ontwikkelde een glasvezelsysteem met 4,5 mm dunne kabels door 10 mm dunne buizen. Een innovatie die aanzienlijk lichter is dan de gebruikelijke 6 mm kabels door 14 mm buizen en daarmee flink wat plastic en transportbewegingen spaart. Toen de ontwikkelaar deze vernieuwing presenteerde aan KPN, besloot de telecomaanbieder haar aanlegpartners Volker Wessels Telecom, Van Gelder en Allinq bij elkaar te roepen. Want naast duurzaam, moet het materiaal uiteraard ook goed te verwerken én kwalitatief hoogwaardig zijn. Samen beten de partners zich enthousiast vast in het nieuwe materiaal van Prysmian.

 

350 meter proeftracé

Op het Bouw en Infrapark in Harderwijk heeft telecomspecialist Allinq haar eigen Allinq Labs; een proeftuin met een lab en zandbak waar dagelijks wordt gewerkt aan manieren om de telecombranche bovengronds en ondergronds te vernieuwen. Toen KPN haar partners vroeg om het materiaal van Prysmian te testen, bleek de zandbak van Allinq daarvoor de ultieme plek. Rob Walsweer; als Projectmanager Innovatie & Ontwikkelaar werkzaam in Allinq Labs: “Dunnere kabels, dunnere buizen en dat alles van 90% gerecycled plastic. We vonden dat heel interessant, dus we wilden het graag gaan testen. Ik ontwierp daarvoor een 350 meter lang tracé met geulen en 80 en 90 graden bochten, waar we samen met Prysmian, Volker Wessels Telecom en Van Gelder aan de slag konden. We legden eerst de traditionele buis en zijn daarna gaan vergelijken met het nieuwe systeem.”

 

Prettig voor milieu én verwerker

Waar Allinq haar glasvezel doorgaans zelf graaft, blaast en trekt, nam van Gelder tijdens de test het graafwerk voor haar rekening en ging de blaasploeg van Volker Wessels Telecom aan de slag met het inbrengen van glasvezel. Drie concullega’s samen in een zandbak; hoe werkt dat? Rob: “Het was een fijne, open samenwerking waarin we lekker samen hebben aangepakt. We willen allemaal graag vooruit, verbeteren, dus ging dat heel mooi.” En ook de uitslag was positief. Rob: “Naast alles wat het dunnere systeem het milieu brengt, blijkt het ook heel goed te verwerken. De dunnere kabels en buizen zijn flexibeler, waardoor ze minder gaan draaien en vlakker blijven liggen. Daarnaast is het een stuk lichter voor onze monteurs en heel makkelijk uit te rollen. Ik word er heel blij van!”

 

Twee real life pilots

Na de positieve uitkomsten van de test in de zandbak, worden momenteel de eerste real life pilotprojecten uitgevoerd: 2.000 aansluitingen in Buitenpost en 9.000 aansluitingen in Nijmegen-Dukenburg. Rob: “Dit is een prachtinnovatie van Prysmian die KPN heel mooi heeft aangegrepen om als branche samen te pionieren. Dat is echt sterk. Ik denk dat het belangrijk is dat andere leveranciers het voorbeeld van Prysmian gaan volgen. Want bij goed gevolg van deze twee tests, kan dit kan zomaar eens de standaard gaan worden!”