Aanleg glasvezel op basis van huidige KPN-infrastructuur
Allinq pionier in Brownfield
Reeds aangelegde infrastructuur Glas benutten voor nieuwe aansluitingen van Fiber to the Home (FttH)? Het kan. Allinq verzorgt in opdracht van KPN voor heel Noord-Nederland deze Brownfield-aansluitingen. Een unieke opdracht, vertelt Harry Selles.
“Wij doen de hele uitvoering: het vooronderzoek, het testen van de verbindingen, de plaatsing van de straatkast, de aanleg van de feeder, het plaatsen van de apparatuur in de wijkcentrale en straatkast, de huisaansluitingen én het beheer en onderhoud. Dat is uniek. Andere bedrijven hebben maar een deel van die expertise in huis”, zegt Harry. Hij is bij Allinq eindverantwoordelijk voor deze opdracht en neemt ons in dit artikel mee in dit pioniersavontuur.
Greenfield versus Brownfield
Waar eerst overal nieuwe glasvezelkabels werden aangelegd, maakt Allinq nu gebruik van de kabels die al in de grond liggen. Harry: “Bij Greenfield wordt alles nieuw aangelegd, bij Brownfield bouw je voort op de bestaande assets. Het hergebruiken van de infrastructuur, zoals de buizen en glasvezels, is duurzamer en goedkoper. Uit testen bleek dat je het bestaande, zogenoemde backhaul-netwerk kunt gebruiken voor de aanleg van een nieuw optical aggregation point (OAP), de straatkast van waaruit de verschillende huishoudens worden bediend.”
Pilots
Omdat de Brownfield-aanpak nieuw is, startte Allinq met drie pilotprojecten in Oost-Nederland, in de dorpen Hoog Soeren, Hoenderloo en Klarenbeek. De eerste uitdaging was om de routes te testen. Als voorbeeld noemt Harry Hoog Soeren: “Als we vanuit de bestaande glasvezelkabel van Apeldoorn-West naar Hoog Soeren ook de OAP in Hoog Soeren konden voorzien, dan konden we alle 136 huishoudens daar van FttH voorzien. Uit de test bleek dat de vezels in de route van Apeldoorn-West naar Hoog Soeren voldeden aan de dempingsnorm en alle seinen op groen stonden voor de uitrol.” Die uitrol bestaat uit vier fasen: plaatsing van de straatkast, aanleg van de feeder tot aan de straatkast, de apparatuur in de straatkast voorzien van de juiste splitters en aanleg van de glasvezelkabels tot aan de woning.
Tevreden kijkt Harry terug op het begin. “In november 2021 zijn we met het project Brownfield gestart. Een jaar later is de testfase voor een groot deel achter de rug en kunnen we meters maken met de aanleg van OAP’s. Ondertussen zijn al meer dan honderd routes getest en klaar voor de uitrol.”
“Continu onderzoeken we hoe we werkprocessen slimmer kunnen maken”
Wekelijks overleg
Harry is blij met de goede samenwerking met opdrachtgever KPN en concullega VolkerWessels Telecom die de aansluitingen voor Zuid-Nederland doet. Wekelijks hebben ze constructief overleg. “Er is in Nederland niet alleen een grote vraag naar snel internet, maar ook naar bijvoorbeeld de aanleg van laadpalen en zonnepanelen. Zo ontstaat een flinke druk op de civiele capaciteit. We onderzoeken daarom continu hoe we werkprocessen slimmer kunnen maken.”
Vliegwieleffect
Het pionieren betaalt zich uit in een vliegwieleffect. Meer en meer worden nu ook de landelijke gebieden in Nederland op glasvezel aangesloten. Over vijf jaar is snel internet in vrijwel heel Nederland gemeengoed, verwacht Harry. En dan? “Bij Allinq hoeven we dan niet met de armen over elkaar te zitten”, lacht hij. Uiteraard is beheer en onderhoud nodig, maar ook staat de techniek niet stil. “In ons mooie lab werken medewerkers iedere dag gedreven aan innovaties, vernieuwingen om de telecombranche bovengronds en ondergronds nog verder te verbeteren.”
Op de hoogte blijven?
Schrijf je hieronder in voor de Allinq News Alert en ontvang deze en andere updates direct in je mail.