Allinq vervangt kritieke infrastructuur op oefenterrein Defensie op Vlieland
Het kan met recht een krachttoer worden genoemd: in september klaarde een vijfkoppig team van Allinq, een uitdagende klus op Vlieland. Daar werd binnen twee weken tijd de infrastructuur van de controletoren op het oefenterrein van Defensie aangepakt. Ook werd een storing in één van de straaljagerdoelen op het wad verholpen. ‘’De unieke locatie en tijdsdruk waren een uitdaging, maar verbinden is nu eenmaal onze corebusiness’’, kijkt projectmanager Stèfan Bouw tevreden op het project terug.
Bij Allinq zijn we wel gewend om complexe projecten op te pakken. Of het nu gaat om aanleg, onderhoud en het vervangen van koper, glasvezel en elektra of het oplossen van problemen met data, wifi of telefoniestoringen; onze specialisten draaien hun hand er niet voor om. Dat was ook het geval toen de opdracht van Defensie kwam om de kritieke infrastructuur van de controletoren op het militaire oefenterrein op Vlieland te vervangen. Projectmanager Stèfan Bouw ging op vooronderzoek naar het Waddeneiland, om de situatie in kaart te brengen. “Het is een bijzondere locatie. De basis van Defensie ligt op een afgelegen stuk van het eiland. De doelen waarop straaljagers kunnen oefenen en de controletoren waar we aan het werk gingen, staan op het wad en zijn dus niet altijd even makkelijk toegankelijk.”
Projectleider Alain Kok vult aan: “De inpandige bekabeling van de toren op het oefenterrein was verouderd, werkte niet meer optimaal en moest vervangen worden. Dat zou aanvankelijk in het voorjaar gebeuren. In eerste instantie kregen we hier een maand de tijd voor. We hadden alles geregeld, toen het bericht kwam dat we niet in mei terechtkonden, maar alleen gedurende twee weken in september. Dat had te maken met de oorlog in Oekraïne, het oefenterrein moest daardoor open blijven.’
Wad trotseren
De planning werd omgegooid en een team van vijf fieldengineers – elk professioneel op hun eigen vakgebied – verbleef twee weken op Vlieland om de klus te klaren. Alain: “Waar we dus eerst een maand zouden hebben voor het project, werd dat nu de helft. De mannen konden niet in het weekend naar huis en hebben lange dagen gemaakt. Dat vraagt natuurlijk wel wat van het team.” Op het eiland moest er van alles worden geregeld: de hotelovernachtingen, de overtocht van mannen en materiaal, vergunningen om over Vlieland te rijden en speciale voertuigen om het wad over te steken. “Dag en nacht stonden er Defensiemedewerkers paraat om de jongens over het wad naar de toren te brengen. Dat ging met een Unimog-vrachtwagen, want met vloed kan het water tot aan de onderste tree van de controletoren komen te staan. De graafkraan is met een shovel over het wad getransporteerd”, vertelt Alain.
Nieuwe infrastructuur
De controletoren, die vol zit met communicatieapparatuur, werd grondig aangepakt. “Via die apparatuur communiceren piloten met de basis en wordt informatie vanuit de doelen doorgegeven. Een straaljagerpiloot kan zelf niet kan zien of hij een doel heeft geraakt tijdens een oefening. Dat gaat ook via de toren”, licht Stèfan het belang van goed werkende communicatieapparatuur toe. De toren was al aangesloten op glasvezelkabel, maar inpandig werd het glas vervangen. “De complete technische ruimte inclusief bekabeling is ook vernieuwd, net als een oude patchkast en de aansluitingen die vanaf de begane grond naar het torengedeelte met de koepel lopen. Alles werkt weer naar behoren en men kan jaren vooruit met deze nieuwe infrastructuur.” Tijdens de schouw dit voorjaar bleek uit een storingsmelding dat één van de straaljagerdoelen niet meer werkte. Alain: “Dat hebben we ook meteen aangepakt. De doelen zijn op de toren aangesloten met telefoniekabels. Glasvezel zou mooier zijn, maar dat is lastig op het wad, omdat de buis steeds komt bovendrijven. We zijn er in geslaagd om de storing bij het doel op te lossen, daarvoor hebben wij bij Allinq de kennis van koperlassen nog in huis. De doelinstallatie werkt nu weer naar behoren.”
Complexe projecten corebusiness
Het was hard werken, maar de klus werd geklaard. Alain: “Dat we het konden, wisten we. De vraag was alleen of het binnen de gestelde tijd zou zijn, zeker omdat dit twee weken, in plaats van de eerder afgesproken vier weken was. Daarom hebben we er ook monteurs heen gestuurd die samen alle aspecten van ons werk beheersen. En, niet onbelangrijk bij zo’n project, goed door één deur kunnen met elkaar. De opdrachtgever is blij dat alles er weer netjes bijligt en de infrastructuur in de toren helemaal klaar is voor de toekomst.” “Tijdsdruk en locatie waren een uitdaging, gelukkig zijn we gewend om complexe infrastructuurprojecten op te pakken”, vult Stèfan aan. “Dit is onze corebusiness; het aanleggen, vervangen of repareren van verbindingen, hoe lastig ook.”
Tijdsdruk en locatie waren een uitdaging, gelukkig zijn we gewend om complexe infrastructuurprojecten op te pakken. Dit is onze corebusiness; het aanleggen, vervangen of repareren van verbindingen, hoe lastig ook."
Stèfan Bouw
Het Vlieland-team
Guido Meijer (glasvezel & kraanspecialist)
Barry Blauw (data & glasvezelspecialist)
Joop Chaigneau (koper, meet (telefonie) & kraanspecialist)
Ronald Westerveld (allround monteur, data en elektraspecialist)
Wim Olofsen (koper & meet (telefonie) specialist)