Sterk en betrouwbaar in civiel werk
Allinq timmert ook internationaal hard aan de weg. Zo is de Duitse tak in haar inmiddels tienjarig bestaan enorm gegroeid. Begin 2022 werd een onderaannemer overgenomen en was Allinq Infra GmbH een feit. Deze dochter van Allinq is een zelfstandig opererend civiel infrabedrijf, met alle kennis en materieel in eigen huis. Zij zorgen ervoor dat steeds meer Duitse huishoudens snel en goed worden voorzien van glasvezelverbinding.
Duitsland zou in 2035 voor 80 procent moeten zijn aangesloten op glasvezel. Dat is een serieuze ambitie in een land van die omvang, maar wel één waar Allinq Infra GmbH graag haar steentje aan bijdraagt, stelt bedrijfsleider Richard Lansink. Hij was voorheen werkzaam bij Venneman, de eerste onderaannemer van Allinq in Duitsland, en is na de overname meegegaan naar Allinq Infra. Net als het voltallige personeel. “We wilden graag bij Allinq horen. Het is een sociaal bedrijf, dat oog heeft voor haar werknemers. Dochter zijn van zo’n grote onderneming brengt zekerheden met zich mee. Dat geeft een bepaalde rust en stabiliteit, waar we erg blij mee zijn”, vertelt hij.
Alles in eigen huis
De werkzaamheden zijn na de overname hetzelfde gebleven. “Eigenlijk doen we niets anders dan voorheen: we leggen glasvezel aan in Duitsland en verbinden mensen. Daarbij doen we alle werkzaamheden zelf: van het geulen graven, kabels leggen, grond verdichten, straatwerk herstellen, glas inblazen tot de kabel in de woning brengen. Alleen het engineerwerk, dus het maken van tekeningen, doen we niet. Daar hebben we de kennis en capaciteit niet voor. We zijn echt gericht op civiele infrastructuur.” Om het werk uit te voeren heeft het bedrijf ook al het materieel en het wagenpark in eigen beheer.
Van zo’n zestig man begin 2022, werken er aan het eind van het jaar ruim tachtig medewerkers bij Allinq Infra GmbH. Dat zijn naast vijf mensen op kantoor – onder wie Richard – projectleiders, uitvoerders en teams die graafwerk doen, huisaansluitingen verzorgen, kabels monteren en inblazen, afmonteren en lassen. “We werken in principe niet met onderaannemers. Dat werkt in Duitsland wat anders, daarvoor moet de hoofdopdrachtgever ook toestemming geven. Doordat we alles zelf doen, kunnen we garanderen dat het goed gebeurt. We zijn leading in projecten: dat wil zeggen dat we zelf met de hoofdaannemer aan tafel zitten en de projecten van begin tot eind afwikkelen. Dat biedt veel zekerheid voor de klant.”
We wikkelen projecten van begin tot eind af. Dat geeft zekerheid aan de klant."
Richard Lansink
Meerdere projecten
Het kantoor van Allinq Infra GmbH staat in Gronau, niet ver bij Enschede de grens over. Richard: “Momenteel wordt er voor Allinq gewerkt aan projecten in Vechta en Westoverledigen. In Halle loopt tot eind 2023 een project voor Firma Beermann. Voor EWE Netz zijn we op dit moment bezig in Garrel met aansluitend een project in Osterholz. In Gronau zelf zijn we begin november als één van de vier aannemers gestart aan een project voor Stadtwerke Gronau met een looptijd tot eind 2024. Daarnaast zijn we in onderhandeling met EWE Netz over vervolgprojecten.” Hoewel er heel veel werk is, krijgt Allinq Infra de personeelsbezetting goed rond. “Van oudsher hebben we veel Poolse medewerkers. Ook een paar Nederlanders trouwens, omdat Venneman van oorsprong een Hollands bedrijf was. We zouden in de toekomst nog wel iets meer willen inzetten op diversiteit onder de werknemers. Met Allinq als betrouwbaar en sociaal moederbedrijf moet dat geen probleem zijn.”