Praktijkvergelijking slim digitaal inmeten met In Control versus de oude gps-meetstok

30 oktober 2023

Vastleggen wat de grond in gaat. Bij Allinq doen we dat graag gedegen. Want als je exáct weet wát er ligt, wáár het ligt en hóe het er ligt, kunnen we toe naar een wereld zonder graafschades. Bij Allinq Digital werken we daarom aan de digitale meetoplossing In Control; een innovatie die heel veel meer laat zien dan de oude, vertrouwde GPS-meetstok kan. Belangrijk, want “pas op met graven, ongeveer hier moet ergens het netwerk liggen” past niet meer in een wereld waarin alles en iedereen voor werk, studie en leven vertrouwt op werkend internet.

Slim digitaal inmeten met In Control
Slim digitaal inmeten met In Control

Pilots met Slim Digitaal inmeten met In Control

Op verschillende plekken is Allinq Digital het slim digitaal inmeten met In Control in de praktijk aan het testen. Uiteraard pioniert ook ons eigen Allinq-aannemersbedrijf Schuuring Civiel Techniek SCT mee. Met SCT-hoofduitvoerder Bert Prophitius praten we over hun eerste ervaringen in de praktijk.

De situatie vóór slim digitaal inmeten met In Control

Zonder slim digitaal inmeten met In Control, is het team van Bert afhankelijk van de man met de GPS-stok. Bert vertelt daarover: “Eén keer per week komt de landmeter langs om de plekken waar we kabels hebben aangelegd in te meten. Met zijn GPS-stok neemt hij de positie van de kabels onder de grond op. Die gegevens worden vervolgens verwerkt tot revisie- en productiestaten en geüpload naar KLIC.” In 1990 was het nog een wereldschokkend toen GPS beschikbaar kwam voor civiel gebruik. Maar anno 2023 mist er toch significante informatie. Bert: “Omdat er vaak wordt ingemeten met dichte geul, staat er bijvoorbeeld niets over de diepte en ook van kwaliteit is niets te zien.” Daarnaast is de verwerkingssnelheid niet meer echt van nu: “Eens in de week wordt er ingemeten door iemand die met de stok onderweg is. Het uitwerken wordt vervolgens vaak in het weekend gedaan, zodat de inkooporders vroeg in de week de deur uit kunnen.”

 

De situatie met digitaal inmeten met In Control

Hoewel het team nog pioniert met de nieuwe techniek, is Bert al laaiend enthousiast: “Een paar van onze graafploegen is uitgerust met een IPad met In Control. Daarmee kunnen ze zélf filmen als de geul nog helemaal open is, zodat alles wat ze graven goed in beeld komt. Het filmpje wordt deels automatisch, deels door het Allinq-bedrijf Yungo omgezet naar een point Cloud; een soort 3d model op basis van driedimensionale coördinatiepunten van de werkelijke situatie. Dankzij deze 3d weergave van de situatie onder de grond is er binnen 48 uur enorm veel exacte data mét foto’s beschikbaar waar je alles uit kunt halen, zoals de diepte, het gebruikte materiaal, de kwaliteit van het werk, maar ook eventuele fouten waarop je in kunt zoomen. Daarmee is de digitale scan een geweldige bewijslast om bijvoorbeeld aan te tonen dat je wél ver genoeg van de bomen gegraven hebt of een middel om te zien waar een zwakke verbinding zat.”

Slim digitaal inmeten met In Control
Slim digitaal inmeten met In Control

Kwaliteit monitoren op afstand

Naast het superduidelijk en uitgebreid vastleggen wát er waar en hoe in de grond ligt, is er een ander groot voordeel aan het werken met in Control. Vanaf kantoor kun je bijna realtime meekijken wat er in de geul gebeurt. Bert: “Voor mij is het grootste voordeel dat je kunt controleren wat je mist. En de grote hoeveelheid beeldmateriaal.” Jalbert Landwaart; Product owner van de nieuwe tool, vult aan: “Vanaf kantoor kunnen we direct de kwaliteit monitoren. Waar je anders alleen punten ziet waar een kabel ongeveer moet liggen, zie je nu een complete 3D afbeelding van de daadwerkelijke kabel op de plek waar hij ligt. Als je daarop iets ziet wat afwijkt van de afspraak met de opdrachtgever, kun je direct schakelen. Ook geeft het, in een wereld van schaarste aan goede technische vakmensen, de mogelijkheid om een ervaren persoon op kantoor meerdere nieuwe medewerkers in het veld te laten coachen. Daarnaast vind ik het mooi dat mensen in het veld meer waardering voor hun werk krijgen. Voorheen was het ‘geul dicht, stok erin en niemand die het meer ziet’, nu wordt elk werk tot in detail vastgelegd. Voor de één geweldig leuk, voor de ander reden om extra scherp te worden. En zelfs dát stukje extra scherpte draagt bij aan de kwaliteit van alles wat de grond in gaat!”

 

Puntjes op de i

Bert is overduidelijk enthousiast. Maar zoals we verwachten bij een pilot, heeft hij vast nog wat tips of wensen om de puntjes op de i te zetten? Hij antwoordt: “Nieuwe dingen implementeren kost tijd en energie. Onze ploegen zullen er echt even aan moeten wennen. Maar als je er eenmaal mee werkt, ga je het resultaat en de voordelen zien en groeit ook het enthousiasme wel, daar ben ik van overtuigd.” Voor de makers heeft hij nog wat praktijktips: “Er moet nog een koppeling gemaakt worden met het revisiesysteem van KLIC, zodat we dit gelijk terug kunnen zien in het veld. Ook zou het ideaal zijn als we afwijkingen in het platform kunnen noteren. Bij puinverharding zou het bijvoorbeeld handig zijn om erbij te kunnen zetten hoeveel centimeter. Maar los van die extra wensen werkt het super!”

Met een GPS-stok

Met In Control

Afhankelijk van externe landmeter met GPS-stokSnel schakelen met eigen IPad van graafploeg
Betalen voor externe landmeter met GPS-stokKosteloos uit te voeren door eigen graafploeg
Resultaat slechts een paar meetpuntenResultaat gedetailleerde 3D weergave
Vaak ingemeten met gesloten geulAltijd ingemeten met open geul
Geen uitvoerige beelden als bewijslastMeteen uitvoerige beelden voor bewijslast
Geen informatie over aangelegde kwaliteitHelder beeld van aangelegde kwaliteit
Geen informatie over diepteExacte dieptegetallen op centimeter nauwkeurig
Uitwerken productiestaten arbeidsintensiefUitwerking productiestaten geautomatiseerd
Geen realtime inzage op afstandOp afstand tot in detail realtime meekijken
Beperkte controle maakt minder scherpMeekijken maakt team in geul scherper

Voor alle bedrijven die ondergronds werken

Als Allinq-bedrijf worden onze innovaties vaak geïnspireerd door alles wat we meemaken in de telecomwereld. Met de lancering van Allinq Digital verbreden we onze horizon, zodat ook andere markten van onze digitale innovaties kunnen profiteren. Dus werk je met elektra, gas, water, riolering, warmte, koeling, geothermie, fundering of andere doelen waarvoor je in de grond werkt? Stuur ons dan een bericht zodat we je kunnen laten zien wat jij met deze techniek kunt!