Vrouwen in de techniek – het verhaal van Sarah Nau, projectleider bij Allinq GmbH

28 januari 2025

Sarah Nau is projectleider bij Allinq GmbH en is verantwoordelijk voor meerdere projecten in Duitsland. Wat haar verhaal interessant maakt, is dat Sarah de enige vrouwelijke projectleider is bij Allinq GmbH. Hoe houdt ze zich staande in een werkveld dat gedomineerd wordt door mannen en wat voor voor- en nadelen brengt het met zich mee? Om deze vragen te beantwoorden, gingen we naar Duitsland om Sarah op te zoeken op een projectlocatie, waar we haar interviewden over haar visie op haar rol.

Sarah Nau werkt al zo’n zeven jaar bij Allinq. Voor de afgestudeerd geologe in 2017 bij Allinq kwam, was ze sitemanager bij een bouwbedrijf. Maar na een paar jaar was ze klaar voor een nieuwe uitdaging. Allinq GmbH bood haar deze kans, en ze startte als sitemanager voor huisaansluitingen. Na een aantal jaar groeide Sarah naar haar huidige rol als projectleider.

Een druk schema

Sarah woont samen met haar vriend, met wie ze al acht jaar een relatie heeft, op een kleine boerderij dichtbij Rheine. Ze hebben aardig wat dieren, en zijn bezig om het woonhuis te renoveren. Tel hierbij aardig wat reistijd op, vanwege de projecten die over heel Duitsland verspreid zitten, en je kunt je voorstellen dat Sarah een druk schema heeft. Toen ze op zoek was naar een nieuwe baan als sitemanager, startte Sarah bij Allinq omdat het dichterbij huis was dan haar vorige baan. Nu ze echter verantwoordelijk geweest is voor meerdere projecten door heel Duitsland heen, is haar reistijd flink toegenomen. Maar dat maakt Sarah niks uit; ze vindt het leuk wat ze doet, plus ze kan regelmatig thuiswerken.

Flexibiliteit is iets dat Sarah erg waardeert aan Allinq: “Naast dat ik regelmatig thuis kan werken, kan ik naar huis als het nodig is, bijvoorbeeld bij onvoorziene persoonlijke omstandigheden. En de mensen bij Allinq zijn erg open met elkaar; als er iets ergs gebeurt in je privéleven, kun je je zorgen delen met je collega’s.”

Een vrouw in de techniek

Als we Sarah vragen wat ze ervan vindt om de enige vrouw in een werkveld gedomineerd door mannen te zijn, vertelt ze ons dat ze het idee heeft dat het niet echt een verschil maakt. Soms zijn mensen verbaasd dat de projectleider een vrouw is: “Laatst sprak ik met een vrouw die verrast was toen ik de telefoon opnam, omdat ze niet verwachtte dat een vrouw opnam, omdat ze de projectleider wilde spreken. Ik reageerde: ‘Ja, dat ben ik.’. Maar zodra je ze laat zien dat je weet waar je over praat, is het vaak niet echt meer een probleem.” Sarah zelf heeft er ook geen problemen mee; ze heeft al vele jaren in door mannen gedomineerde posities gewerkt en het altijd erg leuk gevonden.

Zodra je ze laat zien dat je weet waar je over praat, is het vaak niet echt meer een probleem."

Sarah Nau

Projectleider, een belangrijke functie

Als sitemanager overzie je de projectlocatie waar de field engineers aan het werk zijn. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het gehele project. Sarah legt uit: “Je zorgt voor de financiën en bent de contactpersoon voor alle betrokken partijen, zoals de klant en de gemeente. Als er uitdagingen zijn, zoals het niet binnenkomen van vergunningen, of discussies over het graven van een bepaalde geul, word je geïnformeerd en ben je verantwoordelijk voor het oplossen van deze issues. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het leveren van materialen en voor het praten met de afdeling Inkoop over welke materialen er ingekocht moeten worden. In een notendop creëer en voorzie je alles wat je collega’s nodig hebben om te kunnen werken.”

Als projectleider ben jij de persoon die alles creëert en in voorziet zodat je collega’s hun werk kunnen doen."

Sarah Nau

“Soms spring ik ook gewoon zelf in de kraan!”

Wanneer we haar vragen wat het leukste aan haar werk is, stelt Sarah resoluut; creativiteit. “Allinq is niet altijd erg georganiseerd. Dit geeft ruimte voor eigen ideeën. En dit wordt gewaardeerd; Allinq staat open voor nieuwe ideeën. Ik heb bijvoorbeeld het gevoel dat projectleiders op hun eigen eilandjes opereren. Ik probeer om ze te verbinden en samen te brengen om te werken aan nieuwe technische projecten die ons allemaal helpen. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe manier van meten.”

Wat Sarah uniek maakt, is dat ze bereid is om in de kraan of geul te springen, ook al is het niet haar taak. Ze vertelt ons: “Als projectleider heb ik het gevoel dat alles mijn werk is. Als ik mensen heb die het voor mij kunnen doen, dan graag! Maar als er niemand is die het kan doen, – en uiteindelijk wil ik het project gewoon afronden – dan kan het soms voorkomen dat ik er zelf inspring.” Een bijkomend voordeel hiervan is dat Sarah graag wil weten hoe dingen werken: ze is praktisch ingesteld en leert het beste door het zelf te doen. En het helpt haar in haar werk: “Als je weet hoe iets werkt, dan helpt dat je in gesprekken met onderaannemers over problemen in de zin van wat er wel en niet kan; je snapt hen beter, en omdat je het zelf ook gedaan hebt, weet je wat er wel en niet kan.”

Als je te maken hebt met onderaannemers, is het soms erg goed om te weten wat wel en wat niet mogelijk is."

Sarah Nau

Grote projecten

Sarah leidt lange projecten. Erg lange projecten. Drie jaar is niet ongewoon. Sarah weet waarom: “In de landelijke gebieden in Duitsland is de internetverbinding traag en er zijn niet veel mogelijkheden. Daarom is glasvezel erg gewenst hier.” Als gevolg hiervan sluit Allinq GmbH hele dorpen en zelfs steden aan. En dit kan aardig wat tijd in beslag nemen: “Ik heb vooral in het zuiden en westen van Duitsland gewerkt; Salzkotten, Billerbeck, Ibbenbüren, Badbergen, Drensteinfurt. In Drensteinfurt moesten we 400 kilometer aan glasvezel aanleggen. Dat neemt aardig wat tijd in beslag.”

Hergebruik van materialen

Wanneer circulariteit en duurzaamheid ter sprake komen, ziet Sarah bij Allinq goede initiatieven. “Als we een project voor dezelfde aanbieder hebben, proberen we vaak om overgebleven materialen van eerdere projecten te hergebruiken.”

Het belang van goede collega’s

We ronden af door Sarah te vragen wat haar het meeste plezier geeft in haar werk. Sarah: “Voor mij is dat samenwerken met mijn collega’s en samen problemen (die ze tegenkomen in projecten, red.) op te lossen.” Dit is ook wat een dag succesvol maakt voor Sarah; het gevoel dat ze iets bereikt heeft. Maar het gaat niet alleen maar om resultaten; ook het team brengt Sarah plezier: “Je kunt een slechte dag hebben, waarop niks goed gaat. Maar als je goede collega’s hebt, haal je plezier uit naar je werk komen.”